Zarejestruj się
Zapamiętaj mnie

Domek z piernika

Źródło: SweetMagic
Wykonane przez: 0 osób
Wręczone przez: 0 osób
wykonane
wręczone

Koszt: od 10 do 20

Wiek: od 5 do 100 lat

Płeć: Dowolna

Do ulubionych
Do listy życzeń
Dodaj wariacje
Dodane: 2013-12-04 przez: BeczkaPrezentow
Dodaj zdjęcie

Domki z piernika to wspaniały drobny podarunek na Mikołajki lub Boże Narodzenie.

Możemy je zrobić na dwa sposoby. W specjalnych foremkach do domków, przygotowując piernik jak na zwykłe ciasto lub z ciasta na pierniczki, sklejając poszczególne elementy domku po upieczeniu.

Poniżej przedstawiamy przepisy na obie wersje.

Pamiętajcie, że jeśli zdecydujecie się na wykonanie tzw. piernika długo dojrzewającego, to jego przygotowanie należy rozpocząć co najmniej miesiąc przed. My jednak przygotowaliśmy dla was przepisy na szybkie pierniki.

Jak to zrobić?
rozwiń

Przepis na domki z foremek:

Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 szklanka oleju,
- 1 szklanka cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki dżemu,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- 1 łyżeczka sody,
- szczypta soli.

Domki wykonuje się w silikonowych formach, które nie wymagają natłuszczania. Jeśli robimy piernik w zwykłej blasze, należy posmarować ją tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na gładką masę. Ciasto wylewamy do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 40-50 minut.

Po upieczeniu i wystygnięciu przekrajamy na pół i smarujemy dżemem. Gotowe domki ozdabiamy, np. czekoladą lub bakaliami.

Przepis na domki składane:

Składniki:
- 6 szklanek mąki,
- 1 szklanka miodu,
- 1/2 szklanki ciemnego cukru trzcinowego,
- 1/2 szklanki białego cukru,
- 4 łyżeczki zmielonego imbiru,
- 4 łyżeczki cynamonu,
- 1/2 łyżki sody,
- 250 g miękkiego masła,
- 2 jajka.

W rondelku podgrzewamy miód, cukier, imbir i cynamon. Kiedy cukier się rozpuści, dodajemy sodę, dobrze mieszamy (masa bardzo się spieni) i zdejmujemy z palnika.
Do masła wlewamy gorącą masę, mieszamy mikserem i studzimy.
Dodajemy po jednym jajku ciągle ubijając i stopniowo wsypujemy mąkę.
Jeśli ciasto podczas wyrabiania okaże się zbyt suche, dodajemy odrobinę mleka.

Dzielimy ciasto na 4 części, każdą wałkujemy na grubość około 4 mm. Wycinamy kształty potrzebne do domku, układamy elementy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 15 minut.

Oceny
rozwiń
TYP AKTUALNA OCENA TWOJA OCENA
Atrakcyjność
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Koszt
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dostępność/łatwość wykonania
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ocena ogólna
rozwiń
Komentarze
© 2013 :: Wszelkie prawa zastrzeżone :: beczkaprezentow.pl

Page rendered in 0.1724 seconds, using 7.41MB.

Powered Proudly by Bonfire v0.6